איך סביבה נקיה וירוקה משפיע על הילד שלכם?
מפתיע לגלות שלפארקים ירוקים ולשטחים ציבוריים ירוקים יש השפעה ישירה על איכות החיים שלכם, ושהשפעה זו מתחילה עוד לפני הלידה.
כבר נמצא בעבר קשר בין סביבה עירונית ירוקה ובין מצב הבריאות, אך רק בעשור האחרון החלו חוקרים לבחון השפעות אלה בהקשר של בריאות היילוד. מדדים של בריאות היילוד בכלל ומשקל היילוד בפרט, חשובים בהקשר של תחלואה ותמותת ילדים, וכן כגורם סיכון לתחלואה מוגברת בהמשך החיים.
גורמים המיטיבים על מצב בריאות היילוד בהקשר של חשיפה לסביבה עירונית ירוקה נבחן במספר מחקרים, ונעשה על-ידי עידוד פעילות גופנית, הידועה כמיטיבה עם הבריאות, עידוד יצירה ולכידות של קשרים חברתיים, שיפור מצבי עקה פסיכופיזיולוגיים ושיפור איכות הסביבה (הפחתת רעש, הפחתת זיהום האוויר והורדת הטמפרטורה).
במחקר ישראלי, שנערך במימון הקרן לבריאות וסביבה, נבחן הקשר בין מגורי האם בקרבת סביבה ירוקה בתל-אביב לבין בריאות היילוד במהלך השנים 2000–2006.
המחקר בחן כ-40,000 לידות בו נמדדו משקל היילוד וגיל הריון. זהו המחקר הראשון שפורסם ובחן את ההשפעה של מגורים בסביבה ירוקה על לידת תינוקות במשקל לידה נמוך. הערכת השפעה של מגורים בסביבה עירונית ירוקה נעשתה על-ידי בחינת כמות השטח הירוק בסביבת המגורים ובחינת מרחק המגורים משטח ירוק משמעותי.
מממצאי המחקר עולה כי הסיכון שיש לנשים שגרות בסביבה הירוקה ביותר ללידת תינוק במשקל לידה נמוך (פחות מ-2,500 גרם), קטן ב-20% בהשוואה לנשים שגרות בסביבה הכי פחות ירוקה. כמו כן, נמצא כי משקל היילודים הממוצע בקרב נשים שגרות בסביבה הירוקה ביותר גבוה ב-16 גרם ממשקל היילודים בקרב נשים שגרות בסביבה הכי פחות ירוקה. זאת אומרת, שסביבה מאוד לא ירוקה (סביבה שרק גדלה עם הזמן) מולידה תינוקות עם משקל נמוך יותר ביחס לסביבה ירוקה, וזהו רק התחלתו של מחקר המתבונן אל תינוקות בישראל.
אם יש הבדלים במשקל יכולים להיות עוד הבדלים פיזיולוגיים ואף פסיכולוגיים שיגלו בהמשך.
חובותינו כהורים, כאחים וכחברים לשמור על הסביבה בה אנו חיים. במציאות שרק רוצה "להקל" על חיינו, אם זה בהמצאות אלקטרוניות חכמות, באביזרי פלסטיק שונים ועוד.
אינסוף המוצרים בעלי שימוש של שנתיים-שלוש נערמים בהמוניהם בהרי זבל ומזהמים את הקרקע ואת האוויר שאנו נושמים. אפשר רק לדמיין את חיי ילדינו, ולנסות לעשות צעד לכיוון שמירה על הסביבה.
אנחנו יכולים להתוות דרך "ירוקה" באמצעות שתילת עצים ברחובות והקמת גינות ציבוריות לשימוש האוכלוסייה, להשתמש במוצרים אקולוגיים שמתפרקים בסביבה, ולעשות מיחזור של מים, פלסטיק ומוצרים שיצאו מכלל שימוש.